T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAHÇELİEVLER - Bahçelievler Türkiye Gazetesi Çok Programlı Anadolu Lisesi

MESLEKİ TANITIM KULÜBÜ BÜRO YÖNETİMİ

BÜRO YÖNETİMİ ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Çağımızda bilgisayarın ve bilgi teknolojilerinin gelişmesi büro otomasyonunu da beraberinde getirmektedir. Büro otomasyonu; büro hizmetlerinde, elektronik makineler ve bilgisayarlarla işlerin yapılması ve yine sonuçlarının bilgisayarlarla denetlenmesi olarak tanımlanmaktadır.

tanımlanmaktadır.

Teknolojiyle birlikte arşivleme, dosyalama ya da evrak kayıt gibi işler de bilgisayarlarla yapılıyor. Bu durum bürolardaki evrak trafiğini hafifletiyor. Günümüzde bürolarda özellikle bilgi işleyici ve bilgi sağlayıcı durumundaki sekreterlerin bu ve diğer sekreterlik hizmetlerini yerine getirmede en büyük yardımcısı büro makineleridir. Büro otomasyon sisteminin kullanılması sekreterin ve büro çalışanlarının işlerini düzenli ve zamanında yapmasını sağlamaktadır. Ancak bu teknolojiyi kullanmak için mutlaka sekreterlik eğitimi almış sekreterlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Sekreterlik, günümüzde hızla yükselen ve önemli bir konuma gelen mesleklerden biridir. Sekreter, yöneticinin sağ kolu olmaktan çıkmış, iş ortağı durumuna gelmiştir.
Sekreterlik mesleği, yönetici asistanlığı kavramıyla özdeşleşmektedir. Sekreterlik uğraşısı meslek olma kriterlerinin hepsini taşımakta ve artık alt uzmanlık alanlarını da oluşturacak şekilde gelişmektedir.

Alanın Tanımı: Büro Yönetimi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Amaç: Büro Yönetimi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterliklere sahip, gelişmelere uyum sağlayan nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

Ülkemizde hizmet sektörü ve sekreterlik hizmetleri ülke ekonomisi ve istihdam açısından her alanda önemli bir yere sahiptir.

Bu alanda iş ve hizmet alanlarında ihtiyaç duyulan nitelikli büro elemanı yetiştirilmektedir. Öğrenciler, 9. sınıftan sonra 10.ve 11. sınıfta  aldıkları teorik eğitime ilave olarak 12. sınıfta piyasada faaliyet gösteren özel ve kamu sektörüne bağlı kurum, kuruluş ve işyerlerinde uygulamalı eğitim görerek  bilgi ve becerilerini pekiştirirler.

YÖNETİCİ SEKRETERİ

Büro makinelerini kullanarak büro yönetimi, büro içi ve dışı iletişimi sağlama, yöneticinin günlük işlerini organize etme, belge hazırlama, dosyalama işlemlerini yürütme, sunum hazırlama, toplantı ve seyahat organize etme bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

GÖREVLERİ

·         İşyerinde iletişimi sağlamak

·         Depolama ve arşivleme yapmak

·         Yazışma yapmak.

·         İş programı hazırlamak ve uygulamak

·         Toplantı organizasyonu yapmak

·         Seyahat organizasyonu yapmak

·         Bilgisayarda dosya oluşturmak

·         Bilgisayarda yazı hazırlamak

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

·         Okuduğunu anlamak

·         Türkçeyi iyi konuşmak ve yazmak

·         Bilgisayar, faks, fotokopi vb. makineleri kullanmak

·         Telefonla konuşabilmek

·         Doğru yazılı ve sözlü anlatım yapmak

·         Düşüncelerini açık aktarabilmek

·         Güler yüzlü, hoşgörülü olmak

·         Başkaları ile uyumlu olmak

·         Sorumluluk duygusuna sahip olmak

·         Soğukkanlı olmak.

·         Sır saklayabilmek


 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Sekreterlik mesleğinin uygulama alanı kapalı mekânlar olan bürolardır. Yapılacak işin özelliğine göre zaman zaman açık alanlarda da görev yaparlar.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Sekreterlik mesleğinin iş imkânları, iş alanlarının sayısı kadar geniştir. Sekreterler hemen hemen her iş alanının da iş bulma imkânına sahiptirler. İşletmeler hangi işi yaparlarsa yapsınlar işlerini büro ortamında yürütmektedirler. Bürolarda yazışmalardan makine kullanımına kadar birçok iş sekreterler tarafından yürütülmektedir. Ayrıca her ticari kuruluş, dosyalama ve arşivleme yapmak zorunda olduğundan bu işleri de sekreterler yapmaktadır.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

Mesleğin eğitimi çeşitli üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının ilgili bölümleri ile lisans düzeyinde Büro Yönetimi Öğretmenliği bölümlerinde bulunmaktadır. Kurumlar, başarılı gördükleri sekreter ve yönetici asistanlarını destekleyen bir takım eğitimler vererek daha fazla yetki ve sorumluluk üstlenmelerini sağlamaktadırlar.

Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla
açılan eğitim kurumlarıdır.

Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezlerinde, Büro yönetimi ve Sekreterlik alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında

BÜRO YÖNETIMI  ALANI ALTINDA BULUNAN DALLAR

Yönetici Sekreterliği  

Hukuk Sekreterliği

Ticaret Sekreterliği

1. Yönetici sekreterliği dalı

Tanım: Yönetici sekreterliği mesleğinin gerektirdiği ofis makineleri, iletişim, sunum, toplantı ve seyahat hizmetleri ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Yönetici Sekreteri: Yöneticinin daha başarılı olmasını sağlar; çeşitli kanallardan gelen bilgi ve verileri, raporları inceleyen, işleyen, derleyen kişidir. Üst düzey yöneticilerle çalışırlar.

Yöneticilerinin diğer kurumların yöneticileriyle, halkı ve kuruluşun diğer çalışanlarıyla bağlantısını kurmak zorundadırlar. Büro yeterliliklerini taşımaları, yönetsel becerilere ve karar verebilme yeteneğine sahip olmalıdır. Yönetici sekreteri normal sekreterlerden ayıran en önemli faktör yöneticisinin bütün işlerini ayrıntılarıyla bilmesi ve işi onun yokluğunda onu aratmayacak şekilde yerine getirebilmesi ve onu temsil edebilmesidir.

Ticaret Sekreterliği Dalı:

Tanım: Ticaret sekreterliği mesleğinin gerektirdiği hizmetleri yürütmek için gerekli olan ofis yönetimi, iletişim, bildirimler ve ödemeler ile ilgili bilgi ve becerileri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Ticaret sekreterliği mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır

Ticaret Sekreteri: Ticari işletmelerin çalışmalarında yönetimin ve yöneticilerin yazışma, iletişim ve diğer sekreterlik hizmetlerini yürütmekle görevli büro elemanlarıdır. Görevi son derece önemlidir. Sekreterin atacağı yanlış bir adım müşteri kaybedilmesine neden olur.

Yönetici Sekreteri ve Ticaret Sekreterinin Görevleri:

            a) Yöneticiye daha önce programlanan işleri hatırlatır,

            b) Gelen haber ve bilgileri kaydeder, yöneticiye ulaştırır,

            c) Telefon görüşmelerinin yapılmasını sağlar,

            d) Randevuları ayarlar, misafirleri karşılar,

            e) Gelen yazıları (Fax, posta vb.) alır, sınıflandırır, kaydeder, büro içi evrak akışını sağlar,

            f) Mektup, rapor, tablo vb. dokümanları yazar, çoğaltır, dağıtır ve kullanılacak materyali  hazırlatır,

            g) Dosyalardan istenen bilgileri bulur,

            h) Bir toplantı yapılacaksa gündemini yazıp, ilgililere gönderir, salonu ve kullanılacak materyali hazırlatır.

            i) Yönetici seyahat edeceği zaman ulaşım aracında, kalacağı otelde yer ayırtır. Pasaport vize vb. işlemleri yapar, ilgili kişilere durumu haber verir, seyahat materyali hazırlar.

 

BÜRO YÖNETİMİ ALANI TİCARET SEKRETERLİĞİ DALINDA OKUTULAN DERSLER

ALAN ORTAK DERSLERİ

       Büro yönetimi alanının, alan ve tüm dalları ile ilgili ortak yeterlikleri ve mesleki yeterlikleri kazandırmayı amaçlayan derslerdir.

İLETİŞİM TEKNİKLERİ

       İnsan ilişkileri, iletişim süreci ve türleri, telefonla iletişim kuralları konusunda bilgilerin verildiği derstir.

       Bu derste öğrenciye, iletişim sürecini inceleme, iletişim türlerini kullanma, sosyal ve iş hayatında etkili iletişim ve telefonla iletişim kurma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

BÜRO HİZMETLERİ

       Büro yönetim modelleri, iş planı, sekreterlik görevleri ve randevu, konuk kabulü konusunda bilgilerin verildiği derstir.

       Bu derste öğrenciye, örgüt yönetim yapısı, büro yönetimi, sekreterin görevleri, örgüt yapısına uygun iş akış şemasını hazırlama, işleri planlayıp takip etme, randevu alma, randevu verme ve konuk kabul etme yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

BİLGİSAYARDA OFİS PROGRAMLARI

       Bilgisayar ortamında kelime işlem, elektronik tablo ve sunu yaratma yazılım programları, İnternet kullanımı, bilgi toplama ve yönetme, basılı yayın hazırlama konusunda bilgi ve becerilerin verildiği derstir.

       Bu derste öğrenciye, bilgisayar ofis programlarını kullanarak her türlü bilgiye ulaşma ve iş yerlerinde kullanılan ofis dosyaları oluşturma yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

BİLGİSAYARDA KLAVYE KULLANIMI

       Bilgisayarda F klâvye ile on parmak yazı yazma, biçimleme standartları, kâğıt ve zarf çeşitleri konusunda bilgilerin verildiği derstir.

       Bu derste öğrenciye, bilgisayarda F klavyeyi kullanarak bakmadan on parmakla yazı yazma ve standartlara uygun biçimleme yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

DİKSİYON

       Doğru soluk alma, sesleri ve kelimeleri doğru telaffuz etme konularıyla ilgili bilgilerin verildiği derstir.

       Bu derste öğrenciye, dili etkili ve düzgün kullanma yeterliği kazandırmak amaçlanmaktadır.

DAL DERSLERİ

       Büro yönetimi alanında yer alan dallara özel ve mesleği destekleyici yeterlikleri kazandıracak dal dersleri, ağırlıkla son sınıflarda yer alan, iş başında veya işletmelerde uygulanması öngörülen derslerdir.

ORGANİZASYON

       Organizasyon hizmet alanları, büro organizasyonu, toplantı ve seyahat organizasyonu, problem çözme ve sekretarya programı konusunda bilgilerin verildiği derstir.

       Bu derste öğrenciye, organizasyon hizmet alanları için dosya hazırlamak, kurum fiziksel koşullarına uygun büro organizasyonu yapma, kurum politikasına uygun toplantı organizasyonu yapma, seyahat organizasyonu yapma ve problem çözme, sekretarya programını kullanma yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

DOSYALAMA VE ARŞİVLEME

       Belge akışı, dosyalama ve arşivleme sistemleri ve hareketleri konularıyla ilgili bilgilerin verildiği derstir.

       Bu derste öğrenciye, dosyalama ve arşivleme hareketlerini izleyebilme yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

SUNUM

Sunuş, beden dili ve drama konularında bilgilerin verildiği derstir. Bu derste öğrenciye, etkili ve akıcı sunum yapma yeterliğini kazandırmak amaçlanmaktadır.

TİCARET HİZMETLERİ

       Bildirimler, ödemeler ve mesleki paket programlar konularında bilgilerin verildiği derstir.

       Bu derste öğrenciye, örgüt ve iş yapısına uygun bildirimleri doldurma, ödemeleri alma, faturalar ve kıymetli evrakları hazırlama, paket programlarla stok, cari kartları doldurma, işletme, finansman, pazarlama, reklam, satış, iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

KİŞİLER ARASI İLETİŞİM

       Kişiler arası iletişim becerisi kazanabilmek için etkin, sağlıklı, grup ve örgüt iletişimi ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

       Bu derste öğrenciye, kişiler arası etkin ve sağlıklı iletişim kurma ile sağlıklı grup ve örgüt iletişimi kurma yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır.

WEB UYGULAMALARI

       Bilgisayarda web sayfası tasarımı ve tanıtılması ile ilgili bilgilerin verildiği derstir.

       Bu derste öğrenciye, web tasarım editörü yardımıyla web sayfası tasarlama, programlama komutları kullanarak etkileşimli web uygulamaları hazırlama yeterliklerini kazandırmak amaçlanmaktadır

BİLGİSAYARDA HIZLI KLAVYE KULLANIMI

       Öğrencilere, bilgisayarda hızlı yazı yazma uygulamalarına ait bilgi ve becerilerin verildiği derstir.

       Bu ders ile öğrenciye, bilgisayarda süreli ve sesli hızlı yazı yazmak yeterlikleri kazandırmak amaçlanmaktadır.

İŞLETMELERDE MESLEK EĞİTİM (BECERİ) UYGULAMALARI

        Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinde (Ticaret Meslek Liselerinde) öğrenim gören öğrenciler son sınıfta 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu hükümlerine göre uygulamalı eğitimlerini gerçek iş ve hizmet ortamlarında yapmaktadır. Bu eğitim; haftada iki gün okulda teorik eğitim, üç gün işletmelerde uygulamalı eğitim olarak gerçekleştirilmektedir. Son sınıfta işletmelerde uygulamaya giden öğrenciler böylece eğitim görürken iş hayatı ile de tanışmaktadır.

         Beceri eğitimi için iş yerlerine gönderilen öğrencilerle ilgili iş yerlerince yaşlarına uygun olarak asgari ücretin en az %30´u oranında ücret ödenmekte ve Bakanlığımızın imkânlarıyla sigortası yapılmaktadır.

 

Öğrenciler hangi işyerlerinde beceri eğitimi yaparlar:

Kamu ve özel sektör işyeri büroları, avukatlık büroları, hastane ve eczaneler,

 

ÜNİVERSİTE SINAVI İLE İLGİLİ BİLGİLER:

Not: Mesleki ve teknik ostaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP´ nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca yerleştirme puanlarına OBP´nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır.

 

BÜRO YÖNETİMİ 2018 ÖNLİSANS PROGRAMLARI

(Tüm dalları tercih yapabilir.)

 

•          Ağız ve Diş Sağlığı

•          Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı

•          Çağrı Merkezi Hizmetleri

•          Emlak ve Emlak Yönetimi

•          Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği

•          İnsan Kaynakları Yönetimi

•          İşletme Yönetimi

•          Kooperatifçilik

•          Sağlık Kurumları İşletmeciliği

•          Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik

•          Tıbbi Tanıtım ve Pazarlama

 

BÜRO YÖNETİMİ 2018 LİSANS PROGRAMLARI (YKS puanı ile)

Not: Mesleki ve teknik ostaöğretim kurumlarının aşağıda belirtilen alan/dallarından mezun olanlar, karşılarında gösterilen yükseköğretim ön lisans programlarına yerleştirilirken, yerleştirme puanları OBP´ nin 0,12 ile çarpılması ve puanlarına eklenmesi suretiyle elde edilecek; ayrıca yerleştirme puanlarına OBP´nin 0,06 ile çarpılmasıyla elde edilecek ek puanlar katılacaktır. Ek puan 30/03/2012 tarihi itibariyle bir mesleğe yönelen program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna bu tarihten sonra kayıt olan uygulanmaz.

DAL ADI

·                    İnsan Kaynakları Yönetimi ( YO ) Eşit Ağırlık              

·                    Sağlık Yönetimi ( YO ) Eşit Ağırlık   

                 

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.03.2018 - Güncelleme: 22.03.2018 21:34 - Görüntülenme: 2409
  Beğen | 2  kişi beğendi