T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BAHÇELİEVLER - Bahçelievler Türkiye Gazetesi Çok Programlı Anadolu Lisesi

MESLEKİ TANITIM KULÜBÜ BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

 

A.    ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

     Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur. Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

 

Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir.

   Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir. Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

B.    ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER 

Bilişim Teknolojileri Alanı altında şu dallar bulunmaktadır:

- Ağ İşletmenliği

- Web Programcılığı

- Veri Tabanı Programcılığı

- Bilgisayar Teknik Servisi

- Yazılım Geliştirme

- Ağ işletmenliği ve Siber Güvenlik

Okulumuzda Bilişim Teknolojileri alanı adı altında Web Programcılığı ve Yazılım Geliştirme dalında eğitim verilmektedir.

 

 

WEB PROGRAMCISI

Tanımı

   Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlayan nitelikli kişidir. 

Görevleri

- İş organizasyonu yapmak.

- Analiz yapmak.

- İhtiyaçları değerlendirmek.

- Algoritma yapmak.

- Web sitesinin görsel tasarımını yapmak.

- Tasarlanan sitenin yerel yayınını yaparak test etmek.

- Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmek.

YAZILIM GELİŞTİRME

 Yazılım Geliştirme Dalında;

· Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama,

· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,

· Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama,

· Mobil uygulamalar yapma,

· Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

 

C.    MESLEK ELEMANINDA ARANAN ÖZELLİKLER  

Web programcısı olmak isteyenlerin;

- Tasarım ve görsel yeterliliğine sahip,

- Yabancı dil bilen,

- Ekip içinde çalışabilen,

- Sistemli düşünebilen,

- Matematikle ilgili konularda başarılı,

- Kendini yenileyebilen,

- Araştırmacı,

- Sabırlı ve dikkatli,

- Bir konunun çözümlenmesi için yapılması gereken işlemleri bilgisayar diline aktarabilen kimseler olmaları gerekir.

 

 

D.    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Web programcısı, büro ortamında çalışır ve genellikle tasarım ve görsel unsurlarla uğraşır. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve iş sahipleriyle etkileşim hâlindedir. İş oturarak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.

Meslekteki hastalık riskleri; bilgisayar çalışanlarının görmeye yönelik sorunlarının başında göz sulanması, gözlerde tahriş ve batma, göz yorgunluğu, mavi ve çift görme gelmektedir.

Bilgisayarda çalışanların başlıca şikâyetlerini boyun, omuz, el, kol, ayak ve sırt bölgelerinde yorgunluğa bağlı rahatsızlıklar meydana getirir. Bu tür rahatsızlıklar eklem ve kas hastalıkları oluşturur.

E.    İŞ BULMA İMKÂNLARI

Web programcıları, kamu kuruluşları, bankalar ile özel sektöre ait işyerleri, internet üzerinden ticaret (e- ticaret) yapan firmalarda çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait özel işyerleri de açabilirler.

 

F.    EĞİTİM VE KARİYERİMKÂNLARI

 

Web programcısı;

  Meslek eğitimi meslek liselerinin Bilgisayar Kullanımı alanı Web Programcılığı sertifika programında verilecektir. Bu alan mezunları; meslek yüksekokullarının Bilgi Yönetimi (Uzaktan Eğitim veya Açık Öğretim), Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama (Örgün veya Uzaktan Eğitim),Bilişim Yönetim, e- Ticaret ve Masaüstü Yayıncılık ön lisans programlarına sınavsız geçiş yapabilirler. Ayrıca meslek liselerinden başarılı olarak mezun olan adaylar SAY- 1 puan türünde Bilgi Teknolojileri, Bilgisayar Öğretmenliği, Bilgisayar Sistemleri Öğretmenliği, Bilgisayar ve Kontrol Öğretmenliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri, Elektronik- Bilgisayar Öğretmenliği, Kontrol

   Öğretmenliği bölümlerine ve EA- 1 puan türünde Yönetim Bilişim Sistemleri 4 yıllık yükseköğrenim programlarına ek puan avantajı girebilme şansına sahiptirler. Bunun yanında ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, yukarıda bahsedilen 4 yıllık bölümlere dikey geçiş yapabilirler.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.03.2018 - Güncelleme: 26.04.2022 23:41 - Görüntülenme: 5956
  Beğen | 24  kişi beğendi