MESLEKİ TANITIM KULÜBÜ MUHASEBE FİNANSMAN ALANI
Okulumuzda MUHASEBE FİNANSMAN ALANINDA, Bilgisayarlı Muhasebe dalı mevcut bulunmaktadır.
Bu dallar hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse şunları ifade edebilirim:
Bilgisayarlı Muhasebe Dalı, Muhasebecilik mesleğinin gerektirdiği, ticari işletmelerin faaliyetlerine ait belgelerin tasnif, kayıt, dosyalama ve arşivleme işlemlerini bilgisayar ortamında yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilmektedir.
AMACI
Bilgisayarlı muhasebe elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
İSTİHDAM ALANLARI
Muhasebe ve Finansman alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
Finans, muhasebe ve dış ticaret gibi ticari faaliyeti olan her türdeki kurum/kuruluşlar, Sigorta, Muhasebe, Ön Muhasebe ve Mali Müşavirlik, Yeminli Mali Müşavirlikler, Şirket ve İşletmelerin Muhasebe Birimleri vb. yerlerde çalışabilirler. Bu meslek görevlileri hem kamu sektöründe hem de özel sektörde iş bulabilirler. Özellikle özel sektörde iş alanı daha geniştir. Seyahati gerektiren işlerde sürücü belgeli erkek elemanlar daha avantajlı durumda olup ofis ortamında yabancı dil bilen, bilgisayar kullanabilen bayan elemanlar tercih sebebidir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Muhasebe hizmetleri genellikle büro ortamında yürütülmektedir. Temiz büro ortamlarında, işçi sağlığı ve işçi güvenliği açısından önemli bir risk bulunmamaktadır. Muhasebe de kullanılan bildirge ve beyannameler günlü olduğundan, vergi ve yükümlülükler yerine getirilirken zaman çok önemlidir. Yükümlülüklerin gününde yerine getirilmesi zorunludur.
Meslek mensuplarının kazançları, muhasebe ve mali müşavirlerin yasalarla düzenlenmiş olan S.M.M.M.O (Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odaları) tarafından bir tarife ile belirlenmektedir. Alt meslek gruplarının kazançları ise işyerlerine göre değişiklik göstermektedir.
EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI
Meslek eğitimi, ortaöğretimde Anadolu ticaret ve ticaret meslek liselerinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine girerek lisans düzeyinde eğitim alırlar. Ön lisans programını tamamlayanlar ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde alanları ile ilgili lisans programlarına geçebilirler. Bu eğitimden sonra ÖSYM'nin yapacağı sınav neticesinde başarılı olanlar lisans düzeyinde eğitim de alabilirler. İş yerlerinde belli bir süre çalışarak idari yönden de ilerleme sağlamaları mümkündür. Ayrıca 3568 Sayılı Kanun ile düzenlenmiş olan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci, mali müşavir, yeminli mali müşavir unvanlarını da belirli çalışma şartlarını yerine getirerek alabilirler.
12. Sınıfta Haftanın 3 günü işyerlerinde STAJ yapılır, 2 gün ise okulda teorik eğitimler devam eder.
Mezun olan öğrencilerimiz: Kendi işyerlerinde, özel sektörde veya kamu alanlarında iş hayatına katılırlar. 4 Yıllık fakülte veya 2 yıllık yüksekokul programlarına gitmek isteyen öğrencilerimizin TYT ve AYT sınavına katılmaları gerekmektedir.